Kategóriák


Mutasd az összes cikket...

Nosztalgia a bútorápolásban

Az utóbbi időben fokozott figyelemmel fordulunk a természetes alapanyagú tárgyak felé. Így egyre népszerűbbek a tömör fából készült bútorok, a bőrrel vagy más természetes anyaggal bevont fotelek és kanapék; hiszen barátságos, meghitt és oldott hangulatot és nem utolsó sorban egészséges légkört adnak otthonunknak.
 
A fából készült bútorok berendezési tárgyként való választása mellett szól még az a tény is, hogy minden szempontból ellenállóbbak, és hosszabb élettartamúak, mint a mesterséges alapanyagú társaik, és némi odafigyeléssel, megfelelő ápolással az esztétikumuk is sokáig megőrizhető.
A műanyag világból kifelé vezető úton egyre többet törődünk környezetünk és  egészségünk védelmével is, és egyre jobban értékeljük a hagyományos és  tradicionális anyagokat, eszközöket.
Hallunk már egy ideje a kilyukadt ózonpajzsról, a népbetegséggé vált allergiáról és persze olyan gyógyíthatatlan betegségekről, amit a vegyszerek túlzott alkalmazásával hoznak összefüggésbe.
Talán érdemes ezen az összefüggésen elgondolkozni, és tenni valamit azért, hogy legalább saját közvetlen környezetünkben kíméljük meg magunkat ezektől a hatásoktól.
Akár úgy is, hogy háztartásunkban természetes, vagy természetesebb anyagokat használunk, mert a boltokban kapható bútorápolók maradékai a takarítás végeztével is sokáig párolognak még a bútorról, szennyezve a szoba levegőjét.
Ma általában véve is trendi dolog a nagyi módszereihez fordulni, ezért miért ne tennénk ezt a bútorápolás területén is. Vállalkozó kedvünket elővéve próbáljuk ki a következő természetes tisztító- és ápolószereket.
Az esetleges fenntartásaink sutba dobásához pedig jusson eszünkbe az az egyszerű tény, hogy a természetes alapanyagú tárgyak közt élő őseink ezekkel a módszerekkel őrizték meg bútoraik szépségét, és azok több generációt is kiszolgáltak.
Szóval akkor nyissuk ki nagyanyó varázsládikáját, és alkalmazzuk az ő praktikáit, pénztárcakímélő módszereit a szép bútorért, és az egészségesebb környezetért.
 
Praktikák bútorápolásra:
·    A sötét és világos fényezetlen bútorokat a kereskedelmi forgalomba kapható tíkfaolajjal ápolhatjuk, míg a lenolaj a vörös színű fán használható.
·    A vastag porréteget hatékonyan távolítja el az almaecet.
·    A tölgyfa bútorok újra fényesek lesznek 1 liter sör és 1 teáskanál bogáncsolaj keverékétől.
·    Szintén a tölgyfa bútor fénytelen felületén használható 1 evőkanál méhviasz, 300 ml sör és 2 teáskanál cukor keveréke, melyet finom ecsettel rákenünk, majd száradás után egy tiszta gyapjúdarabbal fényesre dörzsöljük.
·    A lakkozott bútorokat ne nedves ruhával, hanem méhviasszal dörzsöljük át.
·    Világos fán lévő karcolást fehér vazelinnel vagy 1 teáskanál ecet és 1 teáskanál olaj keverékével távolíthatunk el.
·    Sötét bútorokon a karcolás láthatatlanná tehető vörösbor és olaj keverékével.
·    A dióbél nemcsak ízletes, de a diófa bútorokon lévő karcolásokat is eltünteti, ha a sérülést egy megfelezett dióbéllel dörzsöljük át.
·    A vízfoltokat fogpasztás átdörzsöléssel távolíthatjuk el; makacs foltok esetén adjunk a pasztához kevés szódát (sziksót) is, majd a folt helyét egy puha ruhával töröljük fényesre.
·    A gyertyaviasz foltot hajszárítóval lazítsuk fel, utána kéztörlő papírral távolítsuk el, majd a  felületet ecetes vízzel töröljük át.
·    A fában lévő benyomódásra tegyünk néhány órára egy nedves rongyot.
·    A diófa színe és erezete különösen szépen mutat, ha olykor-olykor por törlés után egy kevés tejjel átdörzsöljük.
·    A  pácolt bútorok felületét akár tisztítás, akár fényesítés céljából, 300 ml lenolaj és 1 teáskanál só keverékével nedves  gyapjúanyaggal alaposan dörzsöljük, majd tiszta kendővel át töröljük.
·    A világos fafelületeket takarításkor általában elegendő egy puha gyapjúdarabbal portalanítani, azonban időnként nem árt felfrissíteni 10 g méhviasz és 100 ml szójaolaj keverékével.
 
Praktikák kárpit tisztításra:
·    Fakó kárpitok ismét eredeti színeikben pompáznak, ha hideg ecetes vízzel átdörzsöljük őket.
·    A bársonyhuzatot nedves szarvasbőrrel, szálirányban haladva tisztíthatjuk meg.
·    A kárpiton lévő szöszök eltávolítására ecetbe mártogatunk egy ablakmosó bőrt, és könnyedén átdörzsöljük vele a felületet.
·    Az állatszőr eltávolítható egy ragasztószalag segítségével, amelyet többször a kéz köré csavarunk úgy hogy a ragasztófelület kívül legyen.
·    A makacs foltok eltüntethetők, ha borotvakrémmel dörzsöljük be a felületet, majd egy ideig rajta hagyjuk, aztán vizes kendővel letisztítjuk.